Interview De passie van Vervecken: "Gran Fondo's zijn de Iron Mans van het wielrennen"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 6 reacties
De passie van Vervecken: "Gran Fondo's zijn de Iron Mans van het wielrennen"

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Erwin Vervecken blijft ook na zijn wielerpensioen actief in de sport. Naast het bedenken van het parcours voor de DVV-trofee en Soudal Classics, besteedt hij ook veel tijd in de organisatie van Gran Fondo's.

"Ik ben al zes, zeven jaar betrokken bij Gran Fondo-evenementen. Dat zijn massa-evenementen voor wielertoeristen en masters die nog willen koersen. Het ontstond in Frankrijk en Italië", aldus Vervecken in een gesprek met Wielerkrant.be.

Die evenementen verlopen zoals een koers moet verlopen, met een beveiligd parcours en tijdopname. "Iedereen krijgt een timingchip mee en de resultaten worden per leeftijd in een klassement gegoten."

"De Marmotte(in de Franse Alpen) is in België de meest bekende. Er zijn er negentien in de hele wereld. Van Japan, Australië en Nieuw-Zeeland tot heel wat in de traditionele koerslanden." Ook de UCI besteedt er meer en meer aandacht aan.

"Er is nu ook een WK, je kan het vergelijken met de organisatie van de Iron Man. Daar moet je je ook kwalificeren in de andere wedstrijden voor het WK in Hawai. Hier kan je je in negentien wedstrijden kwalificeren voor dat WK door bij de beste 25% van je leeftijdscategorie te eindigen." Dat WK wordt dit jaar in Albi verreden.

Vooraan wordt écht gekoerst, maar de meesten nemen deel om de koers uit te rijden voor de uitdaging

Vervecken staat als ervaringsdeskundige de lokale organisaties bij. "We ondersteunen vooral de organisatie ter plaatse en kijken of het draaiboek gevolgd wordt. Verder krijgt ook elke renner die zich kwalificeert voor het WK een persoonlijke uitnodiging van mij en verzorg ik de communicatie, publiciteit en promotie."

Vervecken zal je tijdens die evenementen vaak op de fiets aantreffen. "Zeker binnen Europa probeer ik mijn fiets mee te nemen. Ik moet een kwaliteitsrapport schrijven over elke wedstrijd, dan heb je natuurlijk het beste beeld als je die wedstrijd ook rijdt."

Voor wielertoeristen zijn zo'n evenementen het allerhoogste. "Het niveau vooraan is heel hoog, op het WK wordt ook in nationale trui gereden. Maar je kan het bekijken als een marathon. Vooraan wordt écht gekoerst, maar de meeste deelnemers willen de race gewoon uitrijden. Voor de uitdaging en om fit te worden", sloot Vervecken af.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties