Afscheid van de laatste Belgische ronderenner: veel ups en downs, maar vooral veel pech
Foto: © photonews
Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!
Jurgen Van den Broeck heeft er dinsdag definitief een punt achter gezet. Hij reed in de Sluitingsprijs Putte-Kapellen zijn allerlaatste wedstrijd en kan op bijna 35-jarige leeftijd met 'pensioen'.
Dat Van den Broeck één van onze beste Belgische ronderenners van de afgelopen 10 - of misschien zelfs 20 jaar - is, is meer dan een understatement. Toch kwam er de afgelopen jaren heel wat kritiek op Van Den Broeck. De renner uit Morkhoven focuste meerdere jaren in zijn carrière op de Tour de France, maar dat leverde 'slechts' enkele ereplaatsen op.
De ambities in het rondewerk kwamen er in 2008. Van den Broeck eindigde als 6e in de Ronde van Italië, met dank aan de op doping betrapte Emanuele Sella, waardoor hij nog een plaatsje kon opschuiven. Het jaar daarna focuste hij volledig op de Tour, maar een val in de tijdrit gooide roet in het eten. Van den Broeck verloor meer dan 6 minuten en eindigde als 15e. Zonder die val was top 10 zeker mogelijk.
In 2010 zette Van den Broeck opnieuw alles op de Tour. En met succes deze keer. Zowel in de Alpen als de Pyreneeën deed hij van zich spreken, waardoor hij als 5e eindigde in de strijd om de gele trui. Al stopte het daar niet bij. Twee jaar later werd de uitslag van Contador geschrapt door de 'Clenbuterol-affaire', nog twee jaar later werd ook Denis Menchov geschrapt na afwijkende bloedwaarden.
Van den Broeck schoof twee plaatsen op en eindigde in de geschiedenisboeken als 3e in de Tour de France van 2010. In 2011 kwam VDB ten val in een afdaling en brak hij zijn schouderblad en twee ribben. Hij moest opgeven. In 2012 eindigde Van den Broeck opnieuw kort bij het podium, maar moest hij genoegen nemen met een vierde plek.
Maar de haat-liefde relatie met 'La Grande Boucle' was te groot. In 2013 was er opnieuw pech door een valpartij, in 2014 eindigde Van den Broeck 13e. Al was dat wel met een bacteriële infectie in het bloed. Het bleef uiteindelijk bij de twee uitschieters in 2010 en 2012. .
Toch kwam er vooral heel veel kritiek omdat de goed betaalde Van den Broeck bij Lotto Soudal enkel en alleen op de Tour focuste. Zo kon hij amper winnen in zijn carrière, behalve de knappe overwinning in de Dauphiné in 2011. Ook avonturen bij Katusha en LottoNL-Jumbo leverden nog weinig resultaten op, behalve goud op het BK tijdrijden in 2015.
Komende vijf jaar
Van den Broeck mag met enige trots terugkijken op zijn carrière, behalve het feit dat hij geen veelwinnaar was. De komende vijf jaar lijken we wel (nog) niemand te hebben die mee kan doen voor de top vijf in de Tour, al hebben we wel talenten met Louis Vervaeke, Laurens De Plus en Bjorg Lambrecht. Misschien zullen we dan minder kritisch zijn over de prestaties van Van den Broeck van de afgelopen 10 jaar?
Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief