De Slovenen komen! Waarom al 5 jaar op rij een Sloveen een Giro-etappe wint

Tieneke Van de Velde
Tieneke Van de Velde
| 2 reacties
De Slovenen komen! Waarom al 5 jaar op rij een Sloveen een Giro-etappe wint
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Wielernaties, we kennen ze allemaal: België, Italië, Colombia,... Geen nuchtere ziel die het in zijn hoofd haalt Slovenië aan dat lijstje toe te voegen. En toch! Wanneer je de uitslagen van de afgelopen decennia bekijkt, valt op hoe de Slovenen zich stilaan een weg banen in het wielerpeloton.

Gisteren nog toonde de Sloveen Matej Mohoric zich de beste in de langste Giro-rit van dit jaar. Op het eerste zicht een buitenbeetje zou je denken. Maar niks is minder waar! De afgelopen vijf jaar kwam in de Ronde van Italië al vijf keer een Sloveen juichend over de streep gebold. 

Slovenen bij de vleet

Vorig jaar kroonde Jan Polanc zich nog tot dagwinnaar in de vierde etappe van Cefalù naar de Etna. Een huzarenstukje dat hij ook in 2015 al eens tot een goed einde bracht. Toen kwam hij in Abetone solo over de streep met anderhalve minuut voorsprong op Sylvain Chavanel en Fabio Aru.

In 2016 maakte de wereld kennis met Primoz Roglic, de voormalige schansspringer die zich had omgeschoold tot wielrenner. Rogliz zette dat jaar de individuele tijdrit over 40,5 km in de Chianti-streek naar zijn hand. Hij timmerde de voorbije jaren naarstig verder aan de weg en mét succes. De voorbije weken won hij zomaar even het eindklassement in de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië.

In 2014 ten slotte spurtte Luka Mezgec in de slotetappe van Gemona del Friuli naar Triëst als snelste van het pak. Hij gaf er onder meer Giacomo Nizzolo, Tyler Farrar en Nacer Bouhanni het nakijken. 

Investeren in de jeugd

Wie denkt dat het hier gaat om een pure toevalstreffer en dat deze Slovenen uit het niets hun neus aan het venster kwamen steken, is eraan voor de moeite. Al in 1999 won Tadej Valjavec de baby-Giro. Op het WK van 2004 in Verona veroverde de Sloveense jeugd twee medailles: bij de beloften zag Janez Brajkovic zijn tijdrit beloond met de gouden medialle, Simon Spilak pakte het brons bij de junioren. 

In 2007 mocht Grega Bole op het hoogste schavotje aantreden na Luik-Bastenaken-Luik voor beloften. 2009 was dan weer een historisch jaar: Borut Bozic tekende voor de eerste Sloveense overwinning in de Vuelta. 

Waarom het Sloveense wielrennen een hoge vlucht neemt?

De reden van de opmars van het Sloveense wielrennen is vanuit verschillende initiatieven te verklaren. Zo investeert de nationale overheid al jaren in de verbetering van de fietsinfrastructuur en de verkeersveiligheid voor fietsers. Tevens heeft ze met tal van fietsroutes en -netwerken de aantrekkelijkheid van de wielersport in haar eigen land doen toenemen.

Daarbij trekt ze ook vol de kaart van het fietstoerisme. Al enkele jaren profileert Ljubljana zich als "de fietshoofdstad van Europa", waarbij ze zich inspireerde op het Nederlandse model. Deze inspanningen en de investering in pilootprojecten voor jonge rennertjes lijken dus nu hun vruchten af te werpen. Wie weet staat er over enkele jaren wel een Sloveen op het eindpodium van de Giro...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws