Lotto Soudal-ploegdokter hekelt veel gebruikt geneesmiddel in het peloton: "Het gaat erom dat het gevaarlijk is"
Foto: © photonews
Volg Wielerkrant nu via Instagram!
Volgens cijfers van het WADA gebruikt nog steeds 4,4% van de renners het geneesmiddel Tramadol. Lotto Soudal-ploegdokter Servaas Bingé reageert verbaasd, dopingarts Peter Van Eenoo pleit om een verbod.
Tramadol is geen product dat op de dopinglijst staat, maar het geneesmiddel heeft wel gevaarlijke bijwerkeingen zoals duizeligheid. "4,4 procent? In een peloton van 200 man zijn dat 8 renners", rekende Bingé uit in Het Nieuwsblad. "We gaan niet flauw doen: Tramadol wordt dus nog altijd veel gebruikt."
4,4% lijkt dan misschien niet veel, maar in 548 renners (van de 12.554 afgenomen stalen) hun urine werd dus Tramadol gevonden. In de voetbalwereld staat dat cijfer op 0,36%, in de atletiekwereld zelfs maar 0,20%. Tramadol zorgt er vooral voor dat renners minder pijn voelen.
'Alleen maar misbruik'
Dopingarts Peter Van Eenoo: "Er is een structureel probleem van Tramadol in het wielrennen", bevestigt hij. "Er is geen enkele logische verklaring voor de hoge cijfers. We vinden in het wielrennen en bijvoorbeeld biatlon ook meer producten die voorkomen in astmamedicatie, maar die sporten lokken astma ook vaker uit. Dat houdt steek. Tramadol kan je niet verklaren. Dat kan alleen om misbruik gaan."
"De bijwerkingen zijn niet voor de poes: duizeligheid en draaierigheid. Natuurlijk zorgt dat voor valpartijen", aldus Van Eenoo. Bingé treedt hem bij. "Het gaat er niet om of Tramadol prestatieverhogend is of niet. Het probleem is dat het gevaarlijk is. Tramadol vermindert het bewustzijn. Je moet er geen morfine van maken, maar het werkt wel in op dezelfde receptoren. Wielrennen met een verminderd bewustzijn is geen goed idee", adviseert hij.
Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief