Waarom Wout Van Aert, Mathieu van der Poel, Greg Van Avermaet en Julian Alaphilippe bij breuken allemaal naar Herentals afzakken
Foto: © photonews
Volg Wielerkrant nu via Instagram!
Renners en breuken, de twee woorden komen maar al te vaak in een zin voor. En vaak worden renners, zeker bij een breuk aan het sleutelbeen of een knieprobleem, geopereerd door ene Toon Claes uit Herentals.
Wat hebben Tom Boonen, Greg Van Avermaet, André Greipel, Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Frank Schleck, Cadel Evans en Jakob Fuglsang met elkaar gemeen? Ze werden allemaal al eens in het AZ van Herentals geopereerd door Toon Claes. "De muur van mijn kabinet hangt vol met truitjes en bedankingen van de groten der aarde", vertelt Claes in Het Nieuwsblad.
Titanium plaatjes
Vroeger moest tijd een sleutelbeenbreuk helen, Toon Claes steekt een handje toe door titanium plaatjes te plaatsen. "De natuur moet nog altijd zelf voor het herstel zorgen, maar wij steken een handje toe", legt hij uit. "Nu kunnen renners al twee dagen na de operatie terug op de rollen rijden."
Claes werd wereldberoemd met zijn techniek. Zo brak Cadel Evans vijf weken voor de start van de Tour zijn sleutelbeen en kon hij diezelfde Tour toch nog winnen. "Ik ga niet beweren dat wij exclusiviteit hebben over die techniek. Uiteraard kan zo'n operatie tegenwoordig ook in andere landen. Maar wij hebben wel de ideale setting en skills: we investeren in medische apparatuur die anderen niet altijd hebben én in een hecht en bekwaam chirurgisch team."
'Ga naar Herentals'
"We hebben in het peloton de naam: 'Ga naar Herentals en je bent gerust'. Maar je moet die naam wel elke dag opnieuw verdienen. Het is gemakkelijk om één goeie operatie top te laten verlopen. Maar om ook honderd operaties op honderd tot een goed einde te brengen, dat is een ander paar doktersmouwen", besluit Claes.
Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief