Hij werd de laatste Belgische wereldkampioen tijdrijden bij de beloften, daarna liep het mis: "Het duurde lang eer ik alles kon loslaten"
Foto: © photonews
Volg Wielerkrant nu via Instagram!
In 2006 werd er hem een grote carrière voorspeld na zijn wereldtitel tijdrijden bij de beloften, maar het intrinsieke talent van de nu 32-jarige Dominique Cornu kwam er nooit uit bij de profs.
Op zijn 20e veroverde de Waaslander goud op het WK in Salzburg. "Ik was een kandidaat voor het podium, maar zeker niet de grote favoriet voor de gouden medaille", vertelt Cornu in Het Nieuwsblad. "Maar de conditie was goed. Een week eerder reed ik tussen de profs nog naar een negende plaats in de Grote Prijs van Wallonië en ook in de Ronde van de Toekomst had ik sterk gepresteerd."
"In het begin was mijn gevoel niet goed, maar toen debuterend bondscoach Jean-Pierre Dubois me aan het eerste tussenpunt, bovenop een klim, meldde dat ik de beste tijd had, kreeg ik vleugels. Ik had het lastig, maar iedereen had het schijnbaar lastig. Uiteindelijk zou ik winnen met ruim verschil voor de Rus Ignatiev en de Fransman Coppel."
Heup boosdoener
De wereld lag aan de voeten van Cornu, maar bij de profs kwam het er niet uit. Mede dankzij gezondheidsproblemen. "Drie jaar geleden heb ik de hoop om terug te komen definitief opgegeven", zegt Cornu. "De heup bleek de grote boosdoener. Op de bol aan de heup zat te veel bot. Daarop trok mijn bekken scheef wat zorgde voor een slechte positie op de fiets wat dan weer zorgde voor een pijnlijke rug."
"We dachten lang dat de rug de oorzaak was maar dat bleek niet zo te zijn. Was ik vijf jaar eerder geopereerd, dan had mijn carrière er nog anders kunnen uitzien", zegt hij. Maar Cornu gaf het op en hield zijn profcarrière voor bekeken. "Dat was het begin van een moeilijke periode. Elke keer als het WK tijdrijden werd gehouden, werd ik eraan herinnerd dat er toch niet was uitgekomen wat er inzat."
Zwart gat
Cornu kwam in een zwart gat terecht. "Ik slaagde er niet in om die periode af te sluiten. Het heeft lang geduurd eer ik alles heb kunnen loslaten. Pas nu kan ik opnieuw genieten van wat ik vroeger heb gepresteerd, ik leef met het besef dat het mooi is geweest. Ik heb er ook lang niet met de media over willen praten, nu lukt me dat wel opnieuw."
Tegenwoordig is Cornu aan de slag als coach. Niet in de wielerwereld. "Massagetherapie, vertellen wat een gezonde levensstijl inhoudt. Aan topsporters hoef ik dat niet te vertellen, die weten dat sowieso al. Al sluit ik het in de toekomst niet uit. Het belangrijkste is dat ik iets vind waarin ik opnieuw gelukkig kan zijn", besluit Cornu.
Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief