Wout Van Aert is duidelijk: "Ik ben en blijf overtuigd voorstander van die eenmalige oversteek per seizoen"
Foto: © photonews
Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!
Crossen in de Verenigde Staten blijft voer voor discussie dankzij de hoge kosten, de jetlag en de 'matige' interesse vanuit Amerika zelf. Toch blijft Wout Van Aert voorstander van de grote oversteek.
Sommige crossers klagen over die trip, de wereldkampioen doet dat niet. "Wel, ik ben en blijf overtuigd voorstander van die eenmalige oversteek per seizoen", vertelt Van Aert bij WielerFlits. 'Eerst de sport in Europa verder uitbreiden', hoor ik vaak als argument. Waarom? Natuurlijk moet het veldrijden ook in Europa verder gepromoot worden, maar kan dat niet gelijklopend? Waarom moet het stap voor stap?"
Enthousiasme en beleving
"Het is toch niet de schuld van de Amerikanen dat er daar wel beleving is rond het veldrijden? En die is er wel degelijk, hoor. Dat in Iowa City - in vergelijking met Waterloo - amper toeschouwers rond het parcours waren, klopt overigens niet. Foto’s kunnen al eens bedriegen. Naar mijn gevoel was de opkomst meer dan behoorlijk, net als het enthousiasme van de fans", klinkt het.
Ook over de kosten is een en ander te doen. Dat vertelde Michael Vanthourenhout al in dit interview bij ons medium. "Het kostenplaatje wordt onder meer aangehaald als minpunt", zegt Van Aert. "Daar kan ik in komen. Alleen wie twee keer in de top vijf rijdt, komt uit de kosten. En het is aan de Internationale Wielerunie om daar aan te werken."
Jetlag
Ook over de jetlag is heel wat te doen. "Heb je in de Formule 1 Verstappen of Hamilton al veel horen klagen over een jetlag? Dat zijn ook échte topsporters die van hot naar her reizen. Geloof me, als ik zaterdag in Meulebeke of zondag in Ronse op een minuut zou gereden worden door Mathieu van der Poel, dan zal je mij dat nooit als excuus horen inroepen. Het is een keuze die ik gemaakt heb en waar ikzelf ook de gevolgen van draag", besluit Van Aert.
Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief