Klassieker met nieuw karakter: wat mogen we verwachten van Parijs-Tours?

Klassieker met nieuw karakter: wat mogen we verwachten van Parijs-Tours?

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het WK is achter de rug en dus is het tijd voor de laatste klassiekers uit het wielerseizoen. Zondag als eerste aan de beurt: Parijs-Tours. Dit jaar niet het gebruikelijke festival voor sprinters, wel een koers over grindwegen.

Het is één van de oudste klassiekers op de kalender. De laatste Belgische zege dateert van 2014 met Jelle Wallays, toen voor Sport Vlaanderen-Baloise. De wijzigingen die organisator ASO doorvoerde, komt de Belgische winstkansen misschien wel ten goede. Vorig jaar en in 2016 won Trentin.

De renners moeten 241,5 km afleggen tussen Chartres en Tours. Het beeld van de eerste honderd kilometer zal snel vastliggen. Het wordt wel spannend in de finale, met een opeenvolging van hellingen en grindstroken. Een beetje Strade Bianchi dus. Afwachten of het volstaat om de sterkere - durven we zeggen Vlaamse - coureurs de kans te geven om de sprinters kansloos huiswaarts te sturen.

Als we op zoek gaan naar renners die een aardige versnelling in de benen hebben, kijken we eens naar de de eersten uit de onlangs gereden Binche-Chimay-Binche. Een wedstrijd die nog wel een heel ander profiel heeft, maar waarin ook de sterksten naar het einde toe naar voren komen.

NAESEN OF LAMPAERT BELGISCHE FAVORIETEN?

Bij de Belgen komen we zo terecht bij Oliver Naesen en Yves Lampaert. Naesen verzamelde dit najaar al een resem mooie ereplaatsen en toonde in de Bretagne Classic dat hij ook kan winnen. Om hem te lossen moet je sterke papieren hebben. Dat kan ook gezegd worden van de Belgisch kampioen. Nog altijd één van de mannen in vorm bij Quick-Step.

ANDERE TROEVEN QUICK-STEP

Bij de ploeg van Patrick Lefevere weet je natuurlijk nooit op voorhand wie ze gaan uitspelen. Dat kan evengoed Gilbert of Terpstra zijn. Of ze die laatste nog veel cadeaus gaan doen met een nakende transfer naar Direct Energie is moeilijk te zeggen. Zijn laatste triomf is ook al even geleden. Gilbert daarentegen is nog enorm hongerig om na zijn val in de Tour zoveel mogelijk in de prijzen te rijden.

Soren Kragh Andersen is iemand die vaak onder de radar blijft, maar niet te onderschatten is. De Deen van Education First eindigde vorig jaar al op het podium en heeft ook wel een goede solo in de benen. Hem moeten ze toch ook niet teveel ruimte geven.

SPRINTERS HOPEN NOG

Een scenario dat ook nog altijd op tafel ligt, is dat het in de laatste vlakke rechte lijn naar Tours toch weer samenloopt en het op een sprint eindigt. Dan is Groenewegen met zijn pure snelheid een grote kandidaat op winst. Tenzij Greipel Lotto een prachtig afscheidscadeau bezorgd of Démare hen beiden kan verrassen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties