Belgische antidopingjager: "Ik sluit niet met zekerheid uit dat er ook in België nog bepaalde dopingnetwerken zijn"

Redactie
| 10 reacties
Belgische antidopingjager: "Ik sluit niet met zekerheid uit dat er ook in België nog bepaalde dopingnetwerken zijn"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via Instagram!

U hebt vorige week ongetwijfeld de foto gezien van langlaufer Max Hauke, die betrapt werd tijdens een bloedtransfusie. Het is één van de koppen die rolde in 'Operatie Aderlass' rond het dopingnetwerk van arts Mark Schmidt. Peter Van Eenoo is verrast en tegelijk ook niet verrast.

Er vallen de laatste dagen heel wat lijken uit de kast in Oostenrijk. Peter Van Eenoo, hoofd van het Gentse antidopinglab, is niet helemaal verbaasd. "Er zijn zaken die me verrassen en niét verrassen", bekent hij in HLN. "Ik ben niet verrast dat atleten bloedtransfusies doen. Transfusies met eigen bloed zijn alleen onrechtstreeks via het biologisch paspoort opspoorbaar."

"We weten dat dat een zwak punt is, en dat sommige atleten er misbruik van kunnen maken. Maar ik hoorde van een journalist dat meer dan honderd atleten gelinkt zouden zijn aan die dokter. Die schaal verwondert me. Dan zit je bijna met een 'Operación Puerto. Dat er zo veel atleten bij één arts zitten, kan komen omdat slechts een beperkt aantal artsen zoiets nog wil doen."

Rotte appel

De spilfiguur in de zaak is de Duitse arts Mark Schmidt, die 10 jaar geleden de dopingapparatuur aankocht. "Ik denk aan het spreekwoord: als een appel rot is, blijft hij rot. Ik geloof dat heel weinig van zulke artsen zich volledig omgeschoold hebben. En ik vind het straf dat zo'n arts niet alleen zoals een atleet een dopingregel overschrijdt, maar ook een aantal medische basisregels."

Tot slot: kan zo'n zaak ook nog in België bovenkomen? "Ik hoop dat het bij ons niet bestaat, maar we weten - ik ga geen namen noemen - dat er ook bij ons een aantal artsen bekend waren als doperende artsen. Dus ik sluit niet met zekerheid uit dat er ook in België nog bepaalde netwerken zijn, omdat die artsen nog rondlopen en bezig zijn om sporters te begeleiden", besluit Van Eenoo. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties