Ploegdokters buigen zich over 'populairste' blessure: "Het lichaam is het inkomen van een renner"
Foto: © photonews
Volg Wielerkrant nu via Instagram!
De tol van twee dagen Parijs-Nice oogt zwaar. Tal van opgaves, meestal door zware blessures. Rigoberto Uran bijvoorbeeld heeft zijn sleutelbeen gebroken. Iets wat wielrenners toch al te vaak meemaken. Ploegdokters Servais Bingé (Lotto) en Joost De Maeseneer (Wanty-Gobert) leggen uit waarom.
"Je bent geen echte renner zolang je geen sleutelbeen hebt gebroken, zeggen ze. Het is de blessure die het vaakst voorkomt. Logisch, want de meest frequente manier om te vallen is je hand zetten om de val op te vangen. Maar de kracht gaat van de hand naar het sleutelbeen en zo ontstaat vaak een breuk", verklaart Bingé in Gazet van Antwerpen.
Het sleutelbeen is ook een broos been
"Het sleutelbeen is ook een broos been", aldus De Maeseneer. "Bij de minste val kan het breken." De genezing werkt in principe gelukkig anders. "Eigenlijk geneest een sleutelbeenbreuk vanzelf", beweert Bingé. "Als je zes weken rust en de schouder naar achteren houdt, doet de natuur zijn werk."
Alleen geven wielrenners zichzelf natuurlijk die tijd niet. "Vandaar dat er vaak een plaatje wordt geplaatst om sneller weer op de fiets te kunnen kruipen", gaat de ploegdokter van Lotto-Soudal verder. "Het lichaam is het inkomen van een renner, hé. Dan wordt gekozen voor een agressievere aanpak met de bedoeling zo snel mogelijk weer te kunnen trainen en koersen."
Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief