Jasper Stuyven scherp: "Dat de UCI zich in eerste instantie maar bezighoudt met veiligheid en goed georganiseerde wedstrijden"
Foto: © photonews
Volg Wielerkrant nu via Instagram!
De UCI neemt tegenwoordig steeds meer kleine regeltjes op in het reglement waar fikse boetes op staan. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) snapt dan ook soms niet waar de prioriteiten liggen van de Internationale Wielerunie.
Die nieuwe regels kunnen niet altijd op de appreciatie van de renners rekenen. Zo mogen renners niet in tegenovergestelde richting naar de bus rijden en mogen mecaniciens niet uit de auto hangen om aan de fiets te sleutelen. "Soms krijg ik van buitenstaanders de vraag waarover ik tijdens de koers met andere renners praat Wel, zulke zaken dus", vertelt Stuyven in zijn column in Het Nieuwsblad.
Renners mogen ook hun bidons niet zomaar meer weggooien. Alleen op plaatsen waar mensen staan. "Doe je dat op een gevaarlijke manier, dan krijg je een boete. Precies of een renner is tijdens de koers bezig met een toeschouwer langs de kant opzettelijk te verwonden. Zijn dat first world problems? Ik ben blij dat de rennersvakbond CPA al een tijdje bezig is om enkele van die onnozele regels teniet te doen."
De Leuvenaar vindt dan ook dat er andere prioriteiten zijn voor de UCI. "Dat de UCI zich in eerste instantie maar bezighoudt met veiligheid en goed georganiseerde wedstrijden. In de zaterdagrit van de Tirreno heeft de helft van het peloton twee lokale ronden minder moeten rijden, omdat ze anders in de weg zouden rijden van de koplopers. Plots was er van de strenge naleving van de regels weinig te merken, terwijl een hogere vorm van koersvervalsing eigenlijk niet bestaat."
Nieuwe regel
"Als het goed is, zeg ik het ook. De nieuwe regel dat elke ploeg voor de start in koerskledij en op een vast tijdstip het startblad moet tekenen, is prima. Het zorgt voor structuur en het is leuk voor de fans. Hoe vaak heb ik al niet aan het startpodium een kwartier moeten koukleumen omdat de organisatie zich niet aan zijn eigen uurschema hield."
De regels moeten voor beide partijen gelden, vindt Stuyven. "Die van de Ronde van Vlaanderen zijn er kampioen in. Is dat een ramp? Neen, maar als de UCI dan toch zo graag alles volgens de regels wil, dat ze die dan ook even strikt toepassen op zichzelf en de organisatoren in plaats van enkel op de ploegen en de renners", besluit hij.
Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief