Zwalpende Marcel Kittel staat symbool voor vrije val: Katusha stelt tien jaar na opkomst amper nog iets voor

Zwalpende Marcel Kittel staat symbool voor vrije val: Katusha stelt tien jaar na opkomst amper nog iets voor
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via Instagram!

Pijn aan de ogen deed het om Marcel Kittel er in de Scheldeprijs er op een vlak stuk er zomaar zien uitgereden te worden. Als dat je beste renner is, ben je ver van huis. Het is zeker niet de Katusha-renner met de beste conditie, maar wel de enige die in 2019 al voor een overwinning kon zorgen.

Eén schamel succesje boekte het team dit jaar: Kittel bleef in de Trofeo Palma Dupont en Hofstetter voor in de sprint. Voor de rest: het grote niets. Wat is er geworden van die ploeg die in 2009 met zoveel getrom zijn intrede deed in het wielerpeloton, dat het Russisch wielrennen op de kaart wilde zette en daar nog de financiële middelen voor leek te hebben ook?

De huidige wielerformatie is slechts een schim van het Katusha dat in 2009 naam maakte met sterren als Robbie McEwen en Filippo Pozzato. Gesteund door renners als Serguei Ivanov, Gert Steegmans. Het schoot meteen raak in de klassiekers: Pozzato won de E3, Ivanov de Amstel Gold Race.

RODRIGUEZ EEN GARANTIE IN LOMBARDIJE

De volgende seizoenen ontpopte Katusha zich tot een gevestigde waarde. In wedstrijden als Parijs-Brussel en de Ronde van Lombardije leverde het de winnaar. Die laatste wedstrijd won Joaquim Rodriguez twee jaar na mekaar. Hij zorgde ervoor dat de ploeg een aardig woordje ging meespreken in rittenkoersen.

In 2014 sprintte Kristoff voor Katusha naar winst in Milaan-Sanremo. Zijn doorbraak deed het team hoge toppen scheren: de Noor deed er in 2015, een boerenjaar voor de ploeg, de Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs bovenop. Voordien had Paolini al Gent-Wevelgem gewonnen.

KEERPUNT IN 2017

In 2017 werd het Russische project gelaten voor wat het was. Er werd voortaan met een Zwitserse licentie gereden en het Duitse Alpecin werd cosponsor. Het team moest een meer internationaal merk worden, hoewel de renners uiteraard al langer verschillende nationaliteiten hadden. In elk geval: de ommezwaai werd niet goed verteerd en sindsdien is het team in vrije val.

Katusha speelt amper nog mee in grote wedstrijden en heeft anno 2019 het absolute dieptepunt bereikt. Het krijgt Kittel maar niet aan de praat en nog veel erger: er is totaal geen plan B. Welke renners in zijn plaats voor zeges moet zorgen? Een Spilak en Zakarin kunnen zich later in het jaar misschien eens tonen in rittenkoersen.

POLITT KLEIN LICHTPUNT

Tot dan is het vooral veel geduld tonen. Gelukkig weet Nils Politt wel het beste uit zichzelf te halen en is hij nog goed voor enkele ereplaatsen. Het is ook niet enkel een geval van renners die niet presteren. Katusha zit met een structureel probleem en zal dat eerst moeten aanpakken. Zolang dat niet gebeurt, zal het zand uit de machine niet snel verdwijnen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties