Strategie van Movistar blijft één van de bijzonderheden in het hedendaagse wielrennen
Foto: © photonews
Volg Wielerkrant nu via Instagram!
Met Nairo Quintana en Alejandro Valverde is Movistar met twee kleppers begonnen aan de Ronde van Spanje. Maar met welk van deze twee wil het de Vuelta nu winnen? Movistar hanteert voorlopig een vreemde tactiek, maar doet dat vrijwel altijd in een grote ronde.
Het is op zich niet zo erg dat het aan het begin van een grote ronde niet helemaal duidelijk is welke renner nu de beste is binnen de ploeg. Dat maken wel meerdere sterk bezette topteams mee. Wel is het dan meestal de gewoonte dat er wel met elkaar wordt rekening gehouden en dat het verloop van de wedstrijd bepaalt die de kopman wordt. Bij Movistar proberen de renners dat zelf, liefst zo vroeg mogelijk, te forceren.
De laatste jaren werd er telkens gesproken over De Grote Drie als naast Quintana en Valverde ook nog Landa aan de start van een wedstrijd stond. Het grote Movistar-blok kon de tegenstand wel eens vermurwen. Alleen is er van een blok geen sprake. Het zijn gewoon drie steengoede renners die zelf hun eigen wedstrijd rijden. Geen van hen heeft ooit de kastanjes uit het vuur gehaald voor een ander.
RITZEGES TELLEN WANNEER KLASSEMENT WEGVALT
En krijgt één van hen een klets om de oren, dan gaat die niet noodzakelijk werken voor de ander. Dan is het jacht maken op ritzeges. Zo gaat het eigenlijk al jaren aan een stuk. Sinds begin 2018 gaat het ook zo met Landa erbij, maar als die ontbreekt, verandert dat niets. Dat toont de Vuelta van dit jaar nog eens aan.
Of de toppers bij Movistar mekaar op persoonlijk vlak niet mogen, is moeilijk te zeggen. Het is niet dat er na een koers zulke geluiden naar buiten komen. Maar tijdens de wedstrijd is het ieder voor zich. Neem nu die rit naar Calpe: Valverde is de man die daar de koers open breekt. Quintana neemt op het juiste moment over en rijdt met een groepje weg.
VREEMDE TACTIEK IS ATTRACTIEF
Slim gezien van de Colombiaan, die zo op luttele seconden van de leiderstrui komt te staan. Dan is hij toch dé man bij Movistar, zou je denken. In de eerste bergrit was dat geenszins waar. Valverde was in die etappe simpelweg sterker dan Quintana en het is mooi om te zien dat de wereldkampioen dan volop koers maakt. Vanuit tactisch oogpunt blijft het echter toch allemaal vreemd.
Want Valverde weet toch dat Quintana helemaal niet in zijn wiel zit en die laatste zo slechte zaken doet ten opzichte van concurrenten als Lopez en Roglic. Men hoeft Valverde uiteraard niet te laten klechten, maar het opleggen van zo'n versmachtend tempo had hij niet moeten doen. Bij Movistar is het: de toppers rijden ieder voor zich en dan is het hopen dat er aan het eind eentje op het hoogste schavotje staat.
Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief