De grote vernieuwing in de cross waar het allemaal om te doen is: de inhoud én de uitdagingen
Foto: © photonews
Volg Wielerkrant nu via Instagram!
De witte trui die de leider in de Wereldbeker om de schouders krijgt, zal in de toekomst een nog prominentere rol krijgen in het veldrijden. De enorme toename van WB-crossen en de aanpassing van de kalender veroorzaakt heel wat commotie. Maar wat gaat het nu juist worden?
Zestien, dat is het cijfer dat het meeste in verband wordt gebracht met de grote hervorming. Vanaf '20-'21 zullen er inderdaad zestien crossen plaatsvinden binnen het klassement van de Wereldbeker. Dat zijn er nu negen. Het gaat dus bijna om de verdubbeling van het aantal.
Er zal een vast format gehanteerd worden. Dat resulteert in het feit dat er van 11 oktober tot 24 januari vier maanden lang op een vast uur op zondag een Wereldbekercross doorgaat. Met die uitzondering dan er een weekend tussenkomt voor het Europees kampioenschap en een weekend voor de nationale kampioenschappen.
FLANDERS CLASSICS GROTE ORGANISATOR
Flanders Classics deed het beste bod bij de UCI en wordt de grote organisator van de Wereldbeker. Het is ook al de organisator van de Superprestige. Het komt er dus op neer dat Flanders Classics ineens zal instaan van het overgrote merendeel van de belangrijke wedstrijden in de cross.
Wat zijn nu juist de grote uitdagingen die deze verandering met zich meebrengt? Die vinden - ondanks de bedoeling om de sport te internationaliseren - plaats in België en met name bij de plaatselijke organisators van de cross. Om even duidelijk te stellen: voorlopig is de WB-kalender nog volledig leeg. De datums liggen vast, maar geen enkele dag is al aan een bepaalde cross toegewezen.
VIJF EXTRA WB-MANCHES IN BELGIË
Van de zestien manches zullen er acht doorgaan in België en acht in het buitenland. Van die acht buitenlandse veldritten kunnen er slechts twee doorgaan in één en hetzelfde land. Een blik op de huidige Wereldbeker leert ons dat er momenteel drie manches zijn in België en vijf in het buitenland. In ons land moeten er dus vijf bijkomen, terwijl in het buitenland slecht twee.
Het is uiteraard ook niet zo dat er nu op korte tijd een resem nieuwe crossen in ons land uit de grond gestampt gaan worden. Wedstrijden die nu deel uitmaken van de Superprestige of DVV zullen overgeheveld worden naar de Wereldbeker. Wie een cross organiseert die geen deel uitmaakt van de Wereldbeker, wacht wel de lastige opdracht om op zoek te gaan naar een nieuw tijdstip. De meeste goede datums zijn immers al bezet.
Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief