Van Antwerpen tot Overijse en weer naar Leuven: op dit parcours wordt op WK voor regenboogtrui gestreden!
Foto: © photonews
Volg Wielerkrant nu via Instagram!
Al geruime tijd leven we volop toe naar het WK wielrennen van Antwerpen naar Leuven. Het parcours bepaalt op deze grote afspraak welk type renners in aanmerking kunnen komen voor de regenboogtrui. Daarom nemen we het parcours voor de WK-wegrit al onder de loep.
De officieuze start zal gegeven worden in het Antwerpen van burgemeester Bart De Wever. Negen kilometer de benen los krijgen en dan kan het echte WK beginnen! Langs de Antwerpse gemeenten Edegem, Kontich en Rumst gaat het naar Mechelen en Bonheiden. Vervolgens rijden de WK-deelnemers de provincie Vlaams-Brabant binnen.
Daar gaat het WK dan niet meer weg, want Keerbergen, Tremelo en Rotselaar komt het na 55 kilometer al op de lokale omloop in Leuven. Daar gaan we al eens het circuit verkennen, met de hellingen Wijnpers, Sint-Antoniusberg, Keizersberg en Decouxlaan. Wijnpers en Sint-Antoniusberg moeten de renners in totaal liefst acht keer over, de Keizersberg en Decouxlaan zeven keer.
Na die omloop al gedaan te hebben zet het WK-parcours zich verder via twee ronden op de Flandrienlus. Die neemt ons mee langs Bertem, Huldenberg en Tervuren tot in Overijse. In deze lus wachten hellingen als Smeysberg, Moskesstraat, S-Bocht, Bekestraat en Veeweide. De eerste keer de Moskesstraat komt eraan na 90 kilometer. Wegen die doen denken aan de Druivenkoers, dit jaar gewonnen door Remco Evenepoel.
Nadien keren de renners terug naar Leuven, om daar vier ronden af te werken en dan nog een keer de Flandrienlus te doen, waar dan stilaan de finale kan losbarsten. De tweede keer de Moskesstraat is op 67 kilometer van de aankomst. De hellingen uit de Flandrienlus komen twee keer aan bod, behalve de Smeysberg, die moeten de renners drie keer over.
Waarna het dan tijd is voor een definitieve terugkeer naar de thuisstad van Jasper Stuyven. Nog enkele keren is er in Leuven een doortocht aan de aankomst, vooraleer het daar om de knikkers te doen is. In de laatste vijftien kilometer is het nog een keer de opeenvolging van de inmiddels gekende oplopende stukken: Sint-Antoniusberg is op minder dan twee kilometer van de aankomst de laatste kans om het verschil te maken.
Na 268,3 kilometer komt er dan een einde aan het WK-parcours en kan de volgende drager van de regenboogtrui zijn wereldtitel vieren, zij het solo of in een sprint. Er moeten op dit WK-parcours in totaal 2562 hoogtemeters overbrugd worden. Daar ligt de beste kans voor renners die een sprint hopen te vermijden.
Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief