Parcours Giro d'Italia 2024

Net zoals in alle andere edities is ook in de Giro d'Italia 2024 het parcours van enorm groot belang. Zo weten alle type renners in welke etappes ze juist het meeste kans maken. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen op het parcours van de Giro

De deelname van Tadej Pogacar, door velen beschouwd als de beste wielrenner ter wereld, geeft nog dat extra tikkeltje uitstraling aan de Giro. De indruk van vele analisten en volgers van het wielrennen is dat de organisatie er ook alles aan gedaan heeft om een parcours uit te tekenen dat Pogacar op zijn wenken bedient. Zo zijn er in de eerste week al twee aankomsten bergop, waar de topfavoriet voor de Ronde van Italië 2024 mogelijk al met zijn explosieve versnelling kan uitpakken.

Parcours eerste week Giro 2024

Beginnen doen we bij het begin en dat is de heuvelachtige rit rondom Turijn, met een steile helling diep in de finale. Aan de finish kan de strijd om de eerste roze trui al losbarsten. Het zou goed kunnen dat Pogacar hier meteen de hand naar uitsteekt. Wout van Aert was in dit soort etappes wel een heel waardige concurrent geweest, maar hij moet door een val in Dwars door Vlaanderen verstek laten gaan. Een dag later is er al die eerste aankomst bergop: in Oropa zullen zeker alle ogen op Pogacar gevestigd zijn. Eens kijken of hij in de voetsporen kan treden van Tom Dumoulin, die daar in 2017 triomfeerde. Rit 3 van Novara naar Fossano is een kans voor de snelle mannen. De sprinters krijgen ook de dagen nadien nog kansen, met onder meer een bezoek aan de streek van de bloemenrivièra.

De zesde rit doet een deel van de wegen uit de Strade Bianche aan. De zevende rit is een belangrijke afspraak voor de tijdrijders, die na het vertrek in Foligno 37 kilometer lang kunnen tonen hoe hard ze met de fiets kunnen rijden, vooraleer ze aankomen in Perugia. In de achtste rit zijn de klimmersbenen nodig boven op de Prati di Tivo, een klim van 14,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. De negende rit is iets voor sprinters, tenzij een aanvaller het kan halen in Napels zoals Thomas De Gendt dat deed in 2022.

Parcours tweede week Giro 2024

Na de eerste rustdag gaat het van Pompeï naar Bocca della Selva, een slotklim van 20,4 kilometer, met in de slotkilometers percentages van zo'n 8%. In ritten 11 en 12 gaat het op en af en wisselen het glooiende terrein en de vlakke wegen mekaar stevig af. In etappe 13 staan er amper hoogtemeters op het programma. Misschien maar goed ook, met de belangrijke dagen voor het klassement die nadien volgen. Met eerst de tweede tijdrit uit de Ronde van Italië en daarna een monsterrit van 220 kilometers en 5700 hoogtemeters. Het wordt voor vele renners afzien, want het parcours stuurt hen over de Mortirolo, de Passo di Foscagno en de Mottolino, met een aankomst op de top.

Parcours derde week Giro 2024

En dan moet er nog een massa klimwerk aankomen in de derde week. Met bijvoorbeeld een passage over de Stelvio en de aankomst van rit 16 op de Monte Pana, een onregelmatige beklimming die in de laatste kilometers oploopt tot 11,8%. De dag nadien gaan de klassementsmannen opnieuw met mekaar de strijd aan, als de Passo del Brocon twee keer beklommen moet worden. De 18de rit is toch nog eens een tussendoortje voor sprinters of vluchters. Daarna trekt het peloton de Dolomieten in. Met in rit 19 zo'n 3200 hoogtemeters en een aankomst bergop in Sappada op het menu.

Op de voorlaatste dag moeten de renners twee keer over de Monte Grappa, de klim waar Quintana in 2014 de basis legde voor zijn eindzege. Als iemand nog iets goed wil maken ten opzichte van Pogacar of een gooi wil doen naar een podiumplaats of andere ereplaats, moet het in deze etappe gebeuren. Al ligt de aankomst wel na een afdaling in Bassano del Grappa. Nadien volgt enkel nog de slotetappe van en naar Rome, waar de opvolgers van Cavendish als ritwinnaar en van Roglic als eindwinnaar van de Giro bekend zullen zijn.