Wouter Vandenhaute bijt van zich af: "Lance Armstrong is een icoon van de wielersport, die wil ik niet zomaar wegzetten als een arrogante dopeur"

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 56 reacties
Wouter Vandenhaute bijt van zich af: "Lance Armstrong is een icoon van de wielersport, die wil ik niet zomaar wegzetten als een arrogante dopeur"

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Lance Armstrong zal dus straks zijn opwachting maken in ons land. De 46-jarige Amerikaan die zijn zeven Tourzege kwijtspeelde door na het bekennen van jarenlang dopinggebruik werd door Wouter Vandenhaute uitgenodigd als gastspreker in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen.

In 'Het Laatste Nieuws' verdedigt de sterke man van Flanders Classics zijn keuze om 'The Boss' komend voorjaar naar België te loodsen. "Ik wil geen dingen goedpraten, maar blijf geboeid door de figuur Lance Armstrong. Een kind van een alleenstaande moeder, in financieel moeilijke omstandigheden, gekozen voor een sport die in Amerika niet evident is, als jonge gast naar Europa gekomen, wereldkampioen geworden, kanker gekregen, zijn ziekte overwonnen, zeven keer de Tour gewonnen en ondertussen gigantisch veel betekend voor de kankergemeenschap en voor het goede doel. "Hij is iemand die welbespraakt is, die kon praten met patiënten en presidenten."

"Totale hypocrisie"

De 55-jarige topondernemer breekt een lans voor Lance zeg maar: "Hij is een icoon van de sport. Die wil ik niet wegzetten als een arrogante dopeur. Voor zijn val was hij een rolmodel. Ik denk dat hij vandaag nog een heel inspirerende figuur kan zijn voor mensen." Vandenhaute hekelt het gebrek aan consequentie en rechtlijnigheid inzake de behandeling van dopingzondaars: "Nu heb je totale hypocrisie: de ene wordt nog gefêteerd en mag nog ploegleider zijn, de andere wordt uitgespuwd."

Iemand als Lance Armstrong die komt spreken, dat kan volgens Wouter Vandenhaute een belangrijke educatieve impact hebben: "De verleiding bij topsport zal altijd zijn om op alle vlakken tot het gaatje te gaan. Het is onze taak om de jonge mensen een juist waardenpatroon bij te brengen. Iets wat hen daarbij kan helpen, is hen confronteren met mensen die fouten hebben gemaakt. Op school komen ook ex-drugsverslaafden en ex-gedetineerden spreken. Dat is een essentieel deel van opvoeden."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties