Sportmedische vereniging na dood Goolaerts: "Wie doorrijdt of niet onmiddelijk helpt, dat is schuldig verzuim"
Foto: © photonews
Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!
De wielerwereld is nog steeds in shock na het overlijden van Michael Goolaerts tijdens zijn allereerste Parijs-Roubaix. Een vereniging van sportartsen wil ervoor zorgen dat omstaanders meer bewust worden van hun plicht om te helpen.
"Als een wielrenner of een andere sporter plots valt of neerzijgt en roerloos blijft liggen, gaat het mogelijk om een hartstilstand is er acuut levensgevaar! Elke seconde telt dan. Het is van het grootste belang dat de persoon die deze leven-of-doodsituatie het eerst opmerkt, meteen actie onderneemt", aldus SKA, de vereniging van Sport en Keuringsartsen.
"Wie die persoon is, doet er niet toe. Beter een leek die direct hartmassage geeft dan een arts die pas minuten later ter plaatse raakt. Iedere min of meer gezonde en toerekeningsvatbare 14-plusser in de buurt is een mogelijke helper. Die moet als het enigszins mogelijk is acuut stoppen met zijn of haar normale activiteit, hetzij om zelf hulp te bieden, hetzij om er zeker van te zijn dat iemand anders dat zal doen."
Er is te zien op de beelden hoe tal van renners en een cameramotor de roerloze Goolaerts voorbijrijden
Dat gebeurde niet. "Op de beelden van de val gisteren zie je echter hoe tal van renners en een cameramotor de duidelijke roerloze Michael Goolaerts voorbijrijden. Ook enkele toeschouwers wat verderop grijpen niet meteen in. Zelf deelnemen aan een sportwedstrijd of daarbij betrokken zijn als medewerker, toeschouwer, journalist of in welke hoedanigheid dan ook, is niet altijd een geldig excuus om je afzijdig te houden."
"Sterker nog: als een sporter in levensgevaar later wordt geholpen dan mogelijk was, is er volgens ons sprake van schuldig verzuim! De vraag of dan ook de hele koers moet worden stilgelegd op stopgezet, doet in vergelijking daarmee weinig ter zake. Het zou een geste zijn, maar het slachtoffer koopt daar niets mee."
"Als een sporter valt, is de situatie doorgaans ernstiger naarmate het slachtoffer minder beweegt en minder misbaar maakt. In de koers zijn er jammer genoeg veel valpartijen en als het vlakbij gebeurt, is het niet altijd mogelijk om na te gaan of een pas gevallen collega roerloos blijft liggen."
Een paar seconden vertragen maakt het verschil niet in een rit van 257 kilometer
"Voor renners, motorrijders of auto's die even later passeren, kan dat wél, als ze willen. Een paar seconden vertragen om de ernst van zo’n situatie te kunnen schatten, zal het verschil niet maken op een rit van 257 kilometer! In het geval van Michael was de medische hulp “snel ter plaatse”, maar hoeveel seconden of minuten er precies verstreken zijn tussen de val en de start van de reanimatie is niet bekend. Die tijd is in zulke situaties echter cruciaal voor de overlevingskansen, ongeacht de kwaliteit van de reanimatie erna, ter plaatse of in het ziekenhuis."
Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief