Jan Bakelants staaft met voorbeeld uit Vuelta van 2016 waarom tijdslimiet noodzakelijk is
Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!
Is die tijdslimiet wel een goede zaak in een Grote Ronde? Woensdag kwamen Mark Cavendish en Marcel Kittel nog buiten tijd aan, waardoor de Tour twee topsprinters kwijt is. Jan Bakelants haalt aan waarom die tijdslimiet er moét zijn.
Nee, die tijdslimiet is er niet om de sprinters een loer te draaien. "Feit is dat de tijdslimiet bestaat met een gegronde reden", vertelt Bakelants in HNB. Bakelants denkt terug aan de Vuelta van 2016. "In de 15e rit - gewonnen door Brambilla - zijn meer dan negentig renners 22 minuten buiten tijd aangekomen. Ze lieten het lopen, in de veronderstelling dat de jury het nooit zou aandurven om hen allemaal naar huis te sturen."
"Wat natuurlijk nog bleek te kloppen ook. Een compleet foute beslissing van de jury, want in de laatste week van de Vuelta zijn alle ritten in lijn gewonnen door renners uit die grote groep van negentig man. Voor wie het wil nagaan: Jempi Drücker, Mathias Frank, Pierre Latour en Magnus Cort Nielsen. Logisch, want ze hadden allemaal een extra rustdag gepakt. Ikzelf had die 15e rit wél in de benen", klinkt het.
Meer evenwicht
"Ik zeg niet dat Cavendish en Kittel gisteren een rustdag hebben genomen - natuurlijk niet. Als je moet lossen in de gruppetto, dan heb je een verschrikkelijke dag. De tijd dat de klink van de volgwagen dan redding bracht, ligt ver achter ons. Mijn punt is dat de tijdslimiet voor een level playing field zorgt, waarbij iedereen min of meer dezelfde inspanningen levert."
En dat levert dus kansen voor andere renners. Bakelants ziet zo bijvoorbeeld meer kansen voor Jasper Stuyven om een rit te winnen. "Het zorgt voor evenwicht in een grote ronde. Jasper Stuyven is nooit de snelste in een sprint, maar wel iemand die de bergen goed overleeft. De tijdslimiet zorgt er mee voor dat hij in de laatste week meer kansen heeft om een rit te winnen dan in de eerste week", weet Bakelants.
Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief