Schijnbaar onklopbare Wolfpack van Patrick Lefevere onder de loep: kan immens goede 2018 herhaald worden?
Foto: © photonews
Volg Wielerkrant nu via Instagram!
Quick.Step is doorheen de jaren zo goed geworden dat ze de bijnaam 'The Wolfpack' gekregen hebben. Met veelwinnaars als onder andere Elia Viviani, Fernando Gaviria en Julian Alaphilippe is dat natuurlijk niet moeilijk. Maar kunnen ze ook in 2019 even constant blijven presteren? Wij onderzoeken het.
Als we de eerste gedachten die door onze hersenpan vliegen moeten geloven, kan het wel eens zijn dat hoge snelheidstrein Deceuninck-Quick.Step in 2019 verder probleemloos doorheen het wegwielrennen marcheert. We lijsten hieronder in verschillende stappen op waarom.
Nog steeds sterk in de breedte
Enorm sterk zelfs! Ondanks het vertrek van steunpalen Niki Terpstra (naar Direct Energie, nvdr.) en Fernando Gaviria (naar UAE Emirates, nvdr.), is de ploeg van Lefevere en Wilfried Peeters nog meer dan goed vertegenwoordigd. Lefevere anticipeerde al een tijdje op een vertrek van Gaviria en haalde Elia Viviani binnen. Die is minstens even goed, misschien wel beter dan de Colombiaanse sprintbom. Dat bewees Viviani al veelvuldig in het tweede seizoensdeel met ontelbare overwinningen.
Inzetten op jeugd, beste jaren moeten nog komen
Voor de rest vertrokken er eigenlijk geen grote namen. Er kwamen er enkel maar bij. Dan denken wij Belgen vooral aan rastalent Remco Evenepoel, maar ook aan Kasper Asgreen, een 23-jarige Deen. Ondertussen is het alom geweten dat Evenepoel zijn tegenstanders verpletterde in de jeugdcategorieën. Daarom twijfelde Lefevere ook geen seconde om hem aan zijn blauwe brigade toe te voegen. Iets wat de manager wel meer doet, beloftevolle jeugd naar België halen. En bijna elke keer succesvol. Al moeten de jongelingen de huizenhoge verwachtingen op profniveau nu ook nog kunnen inlossen.
Concurrentie laat het afweten op transfermarkt
Wie moet Deceuninck-Quick.Step in godsnaam het vuur aan de schenen leggen? Er is simpelweg bijna geen enkel team dat in zoveel verschillende koersen zoveel verschillende renners kan inzetten. André Greipel vertrok bij Lotto Soudal, Roelandts bij BMC, Tony Martin bij Katusha. Het werd overal een beetje: min één, plus één. Indien iemand de ploeg verlaat komt er een soort van evenwaardige vervanger. Maar dat is niet genoeg om het van Quick.Step te halen. Dat zagen we in 2018.
Philippe Gilbert, Yves Lampaert, Laurens De Plus, Fabio Jakobsen, Bob Jungels, Zdenek Stybar, Enric Mas, dat zijn naast de eerder vermelde namen uit hun team allemaal kampioenen. De enige ploegen die misschien ietwat in de buurt kunnen komen van Quick.Step zijn BORA-Hansgrohe en Bahrain Merida.
BORA door hun "one-manteam" onder leiding van 'Peter De Grote', beter bekend als Peter Sagan, en Bahrain Merida door het bewerkstelligen van de transfers van Caruso, Dennis, Sieberg en Dylan Teuns. Samen met Pozzovivo, Colbrelli en Nibali misschien wel de meest te duchten tegenstander voor 'The Wolfpack'.
Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief