Liege-Bastogne-Liege 2024
Luik-Bastenaken-Luik is de grootste Ardennenklassieker in België en speelt zich af in Wallonië. Deze wedstrijd krijgt de bijnaam La Doyenne en wordt sinds 1892 verreden. Op de kalender wordt een plekje in het tweede deel van april voorzien. Wielerkrant houdt u op de hoogte over alle ontwikkelingen in en rond Luik-Bastenaken-Luik.
De organisator van deze heuvelklassieker is de ASO, dat ook de organisatie voor de Tour de France op zich neemt. Luik-Bastenaken-Luik maakt als één van de vijf grote Monumenten op de internationale wielerkalender uiteraard deel uit van de WorldTour. Gezien deze wedstrijd al zo lang meegaat, heeft die uiteraard een hele rijke geschiedenis. In de moderne wielergeschiedenis is Luik-Bastenaken-Luik telkens de afsluiter van het drieluik aan Ardennenklassiekers, met eerst de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl.
Eddy Merckx recordhouder
De recordhouder in Luik-Bastenaken-Luik is niet toevallig Eddy Merckx, die maar liefst vijf keer kon triomferen. De laatste jaren is een andere Belgische geweldenaar aan het feest met Remco Evenepoel, die zowel in 2022 als in 2023 alle tegenstand kansloos liet op weg naar Luik. Twee overwinningen op rij dus voor Evenepoel en die tweede kon dan ook nog een keer behaald worden in die prachtige regenboogtrui.
Luik-Bastenaken-Luik 2024 is de 110e editie van deze wielerwedstrijd bij de mannen. Er zal op zoek gegaan worden naar een opvolger voor Remco Evenepoel, na zijn succesvolle solo van vorig jaar. Luik-Bastenaken-Luik zal in 2024 verreden worden op zondag 21 april. Zoals de naam van de koers reeds doet vermoeden, ligt zowel de start-als de aankomstplaats in Luik. Er zal in 2024 door de renners een totale afstand van 259 kilometer afgelegd worden.
Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2024
De meeste wijzigingen ten opzichte van het parcours van vorig jaar zijn in de openingsfase doorgevoerd. Dat betekent dat het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2024 weinig tot geen verrassingen oplevert. In de eerste 100 kilometer gaat het enkel bergop op de Côte de Bonnerue en na 130 kilometer koers bereiken de renners de top van de Côte de Saint-Roch. Bij de terugkeer in de omgeving van Luik kan het kaf van het koren dan al gescheiden worden, met de Côte de Wanne, de Côte de Stockeu, de Côte de la Haute-Levée, de Col du Rosier en de Côte de Desnié die mekaar in sneltempo opvolgen. En dan moet de drietrapsraket aan bekende beklimmingen in de finale er nog aan komen, met de Côte de La Redoute, Côte des Forges en de Côte de la Roche-aux-Faucons op het menu. Van aan die laatste beklimming is het nog iets meer dan 10 kilometer tot de aankomst.
Deelnemers Luik-Bastenaken-Luik 2024
Er zal sowieso een andere naam op de erelijst van Luik-Bastenaken-Luik komen dan de vorige twee edities. Titelverdediger Remco Evenepoel had er nochtans een groot doel van gemaakt om er een derde zege op rij van te maken, maar een bij een val in de Ronde van het Baskenland opgelopen sleutelbeenbreuk gooit roet in het eten. Evenepoel moet zijn geliefde klassieker dus een keertje overslaan. Opnieuw geen tweestrijd dus met Tadej Pogacar. Die liepen de wielerliefhebbers vorig jaar al mis door een val van Pogacar tijdens de wedstrijd. Het goede nieuws is alvast dat de Sloveen, tevens een ex-winnaar, opnieuw present tekent. En wie weet komt er wel tegenstand van ene Mathieu van der Poel, want die rekt zijn klassieke seizoen dit jaar tot in Luik. Na het Baskenland was er net als bij Evenepoel bezorgdheid over Tom Pidcock vanwege een valpartij, maar die was snel hersteld en zal zich dus ook in Luik aan de start presenteren.
Favorieten Luik-Bastenaken-Luik 2024
Door de afwezigheid van Evenepoel is Pogacar meteen de topfavoriet in Luik-Bastenaken-Luik 2024. De kopman van Team UAE heeft L-B-L niet voor niets al zelf eens weten te winnen in 2021. Er komt misschien wel een ferm duel aan met Mathieu van der Poel, want die wil testen of hij het in zich heeft om zo'n klimmerskoers te winnen. Van der Poel heeft al enorm geschitterd tijdens de klassiekers. Als hij een absolute topdag heeft, mag het niet verbazen dat de wereldkampioen ook in Luik meedoet voor de prijzen. Zijn plan is uiteraard om bergop de schade te beperken en dan misschien nog kan terugkeren en kan sprinten voor de zege. Tom Pidcock stond vorig jaar op het podium en is eveneens weer een kanshebber als hij zich goed kan voorbereiden.Ook Healy, Madouas, Hirschi en Woods zijn renners om rekening mee te houden. Vanuit Belgische ooghoek is het uitkijken of Quinten Hermans, Dylan Teuns, Tiesj Benoot en Maxim van Gils in Luik een sterk resultaat kunnen neerzetten.