Milano - Sanremo 2025
Milaan-San Remo, in het Italiaans Milano-Sanremo genoemd, is het eerste Monument op de wielerkalender. Milaan-San Remo 2025 is de 116e editie van deze klassieker. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in en rond Milaan - San Remo.
Milaan - San Remo is de langste eendagskoers van het jaar en één van de vijf Monumenten, met ook de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije in dit rijtje. Dit is het Monument waar de sprinters het meeste kans maken, al is een late uitval ook nooit uitgesloten. Het is een wedstrijd met verschillende bijnamen, waarvan La Primavera de meest bekende is. Het is een koers die doorgaat in Italië en doorgaans in het midden van maart op de kalender staat. Het coronajaar 2020 vormde de uitzondering, toen werd de koers naar augustus verplaatst. De organisator is RCS Sport, tevens de organisator van de Giro. Milaan - San Remo wordt al sinds 1907 georganiseerd en maakt sinds 2011 deel uit van de WorldTour. De recordhouder is niemand minder dan Eddy Merckx, de beste wielrenner aller tijden. Hij schreef Milaan - San Remo maar liefst zeven keer op zijn naam.
Parcours Milaan - San Remo
De lange afstand van om en bij de 300 kilometer blijft bijzonder, maar vormt voor de toppers in het profpeloton geen probleem. Het parcours van Milaan - San Remo kan van jaar tot jaar lichtjes veranderen, maar de finale blijft vaak grotendeels onaangetast. In de laatste 35 kilometer krijgen de renners een opeenvolging van klimmetjes voorgeschoteld, zoals de korte Capi, de Capo Mele, Capo Cerva, Capo Berta, de Cipressa en de Poggio. Vaak lanceren de favorieten die willen weggeraken een ultieme aanval op de Poggio. Zelfs als dat lukt is het de vraag of ze daarna voorop kunnen blijven.
Milaan - San Remo 2025 zal verreden worden op 22 maart. In de 116e editie van deze koers zal er op zoek gegaan worden naar Jasper Philipsen, die in 2024 zijn ploeg Alpecin-Deceuninck een tweede triomf op rij bezorgde. In 2023 had Mathieu van der Poel immers gewonnen. Een jaar later trok die de sprint aan voor zijn ploegmaat Philipsen in een elitegroepje, met het gekende resultaat. Philipsen slaagde er in om Michael Matthews en Tadej Pogacar voor te blijven. De aanvallen van Pogacar op de Poggio waren dus tevergeefs. Milaan - San Remo 2025 zal opnieuw niet in Milaan maar in Pavia van start gaan. Het parcours van Milaan - San Remo 2025 houdt in dat er 289 kilometers op de teller staan. Ook dit jaar zal de beslissing vallen op de Cipressa en de Poggio, of aan de aankomst.
Deelnemers Milaan - San Remo 2025
Bij de deelnemers aan Milaan - San Remo 2025 tekenen verschillende ex-winnaars present, zoals Jasper Philipsen, Mathieu van der Poel en Jasper Stuyven. In de ploeg van Stuyven kunnen ze ook Jonathan Milan achter de hand houden voor de sprint en dat zal zeker ook het plan zijn van Intermarché-Wanty met Biniam Girmay. Visma-Lease a Bike kan op twee paarden wedden: Olav Kooij en Christophe Laporte. Geen Wout van Aert dus: hij is zonder twijfel de meest opvallende afwezige. Bij Lotto zal Arnaud De Lie zich wél aan deze topklassieker wagen. Bij UAE staan ze voor de uitdaging om de koers zwaar genoeg te maken, zodat Tadej Pogacar deze keer iedereen overboord kan gooien op de Poggio. Tom Pidcock en Julian Alaphilippe zijn enkele andere opvallende deelnemers.
Favorieten Milaan - San Remo 2025
De favorieten voor Milaan - San Remo 2025 zullen op de Via Roma vooral over een goede timing moeten beschikken, of het nu voor een aanval of een sprint is. Pogacar is erop gebrand om deze koers op zijn palmares te zetten, maar heeft al ondervonden hoe moeilijk het kan zijn om deze wedstrijd te winnen, zelfs als je beschikt over enorme capaciteiten. Mathieu van der Poel heeft al een keertje getoond dat hij de explosiviteit heeft om de tegenstand weg te blazen op de Poggio. Pidcock is vooral vanwege zijn reeds getoonde vorm een kanshebber. Michael Matthews is al een paar keer dicht bij de zege geweest. De Australiër kan net als Olav Kooij en Arnaud De Lie rekenen op zijn sprint, maar dan moeten ze op het einde wel nog mee zijn vooraan. Mannen als Matej Mohoric, Biniam Girmay, Laurence Pithie en Magnus Cort Nielsen behoren tot de outsiders.