Organisatie van Ronde van Frankrijk zorgt voor duizelingwekkende cijfers
Foto: © photonews
Volg Wielerkrant nu via Instagram!
Op zes juli is het zover. Dan gaat de Ronde van Frankrijk in ons land van start en begint de zoektocht naar een nieuwe 'maillot jaune'. Wie Geraint Thomas wil opvolgen, zal sterk uit de hoek moeten komen. Maar de Tour is meer dan enkel de wielrenners zelf. Het is een massa-evenement.
Achter het op de been brengen van de Ronde van Frankrijk gaat een gigantische organisatie veel. Het materiaal, voorzieningen en aantal mensen dat hiervoor nodig is, is haast hallucinant. Sowieso loopt dat op voor een wedstrijd van drie weken, maar de Tour is nog altijd larger than life. We geven u de opvallendste cijfers.
TIEN DOKTERS TEN ALLEN TIJDE AANWEZIG
Veel steden willen graag de aankomstplaats zijn van een Tourrit en leggen daar een hoop centen voor op tafel, maar er moet ook voldoende ruimte voorzien worden. Minstens zeven hectare om precies te zijn. De gezondheid van de renners gaat voor alles. Daarom zijn er tien dokters permanent aanwezig tijdens de Tour, elk met zijn of haar specialisatie.
VEILIGHEID BOVEN ALLES
Gezondheid gaat overigens hand in hand met veiligheid. Daarom zal er beroep gedaan worden op zo'n 4200 signalisatieborden om de renners goed over het parcours te loodsen. Elke rit is ook goed voor ongeveer zes kilometer aan afsluitingshekken. Om alles goed in beeld te brengen, komt er ook wel wat techniek bij kijken. In totaal wordt er voor elke rit zo'n zestig kilometer aan kabels gebruikt.
Het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken trommelt dan ook nog eens 29000 politieagenten, gendarmes en pompiers op voor de hele Tour. Wat uiteraard niet op voorhand kan vastgelegd worden, is de opkomst van het publiek. Toch rekent de organisatie op een aantal tussen de 10 miljoen en 12 miljoen mensen langs de kant van de weg.
Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief