Tour de France 2024 Deelnemers

Om te weten welk spektakel we mogen verwachten in de Tour de France 2024 moeten we in de eerste plaats kijken naar de deelnemers en de favorieten. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de deelnemers in de Tour de France.

De reden waarom het niveau in de Tour elk jaar zo hoog ligt, is omdat alle wielerformaties er een zaak van maken om daar hun best mogelijke ploeg op te stellen en hun renners ook in de best mogelijke vorm aan de start te krijgen. Voor de ploegleiders is het vooraf dus wikken en wegen welke acht renners ze opnemen in hun selecties. Zeker dit jaar is het op dat vlak in bepaalde gevallen dikwijls bijsturen geweest om alle puzzelstukjes goed te leggen. Het huiswerk om de deelnemers van de Tour de France 2024 te bepalen is stilaan zo goed als af.

Deelnemers Tour de France 2024

UAE trekt naar de Tour de France 2024 met de missie om Tadej Pogacar nog eens aan eindwinst te helpen, nadat dat de twee vorige jaren mislukte. De Sloveen is bezig aan een fenomenaal seizoen en kan rekenen op andere sterke pionnen als Almeida, Adam Yates en Tim Wellens. Voor rivaal Visma-Lease a Bike is het al een jaar geweest van kopzorgen. Jonas Vingegaard moest herstellen na een val in de Ronde van het Baskenland, maar gaat zijn titel wellicht toch verdedigen. Waarschijnlijk ook met de steun van Wout van Aert, die klaargestoomd werd voor de Tour nadat hij niet kon meedoen aan de Giro. Kruijswijk en Van Baarle waren oorspronkelijk dan weer voorzien voor de Tour-ploeg, maar door een valpartij moest door hun deelname een streep getrokken worden.

Het is niet de enige ploeg die moet zoeken de juiste beslissingen. Bij INEOS moeten ze beslissen of ze Bernal meenemen. Bij Lidl-Trek is het hopen dat Geoghegan Hart en Ciccone tijdig genezen zijn na ziekte. Ook Primoz Roglic en Remco Evenepoel moesten herstellen na hun crash in het Baskenland, maar zij hebben wel al de Dauphiné in de benen. Zij zullen dus zeker naar de Tour trekken als kopman van hun respectievelijke teams en moeten hopen dat ze voldoende sterk voor de dag komen om mee te strijden voor het podium of in het beste geval de eindzege. Er zijn uiteraard nog renners die de Tour rijden met andere doelen dan scoren in de bergen. Cavendish, Pedersen, Philipsen en Groenewegen zullen allemaal hun kans gaan in de sprints. De ene rappe man is ook in staat om al gemakkelijker een lastige rit te overleven dan de andere. Voor Cav is het wellicht zijn laatste kans om een 35ste Tourritzege te behalen en zo alleen recordhouder te worden. 

Evenepoel bij favorieten Tour de France 2024

Als we het hebben over de Tour de France 2024-favorieten, dan denken we in de eerste plaats aan het algemene klassement. Gezien het seizoen dat ze tot dusver allebei gekend hebben, is Pogacar de favoriet en moet Vingegaard proberen om hem toch voor een derde keer te kloppen. Vorig jaar won Vingegaard met zeven minuten voorsprong, maar toen haalde Pogacar maar net de Tour-start na een val in het voorjaar. Nu zijn de rollen omgekeerd. Hierdoor behoort de favorietenstatus eerder Pogacar toe dan Vingegaard, al staan ze beiden wel een trapje boven de rest.

Hun voornaamste uitdagers zijn Roglic en Evenepoel. Roglic is speciaal naar BORA-hansgrohe getrokken om te kunnen scoren in de Tour. Heel België kijkt reikhalzend uit naar het Tour-debuut van Evenepoel en is erg benieuwd tot waar zijn mogelijkheden reiken in de grootste koers ter wereld. Zijn prestaties zullen dan ook met argusogen gevolgd worden. Zelf stelt hij de top 5 als doel en gaat hij in de tijdritten voluit voor ritzeges. INEOS zal hopen dat ook Rodriguez zich in de debatten kan mengen in het klassement, na winst in Romandië en een vierde plek in de Dauphiné. De andere topteams hebben ook nog wat meesterknechten achter de hand, in het geval er iets moest gebeuren met hun kopman. Bij UAE zijn dat Adam Yates en Ayuso, bij Visma-Lease a Bike is dat Jorgenson.

Philipsen bij favorieten voor groene trui

Tot daar de favorieten in de Tour de France 2024 voor de strijd om het geel. Er is natuurlijk nog meer in de Tour dan enkel dat alleen. Voor de bollentrui is het altijd moeilijk om - uitgezonderd de klassementsmannen - vooraf een favoriet aan te duiden. Voor de groene trui verwachten we een strijd tussen Philipsen, de winnaar van vorig jaar, en Pedersen.

Nog niet gekend.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.