Tour de France 2024 Stand

Ook in de Tour de France 2024 zal het grotendeels draaien om de strijd voor het algemeen klassement, oftewel de stand voor de gele trui. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in de stand in de Tour de France.

De prestaties van de renners in alle ritten hebben een impact op het algemeen klassement. Dat is een tijdsklassement. De leider in het algemeen klassement draagt de wereldbekende 'maillot jaune', de gele trui dus. De eindwinnaar van de Tour mag die uiteraard ook mee naar huis nemen. Het is ook op basis van de algemene rangschikking dat het ploegenklassement en het klassement voor de beste jongere wordt opgemaakt. Voor dat laatste nevenklassement komen renners tot 25 jaar in aanmerking. De leider en winnaar van het jongerenklassement verovert de witte trui.

Impact algemeen klassement op tactiek

Na elke rit weten alle renners dus hoe ze er voor staan in het algemeen klassement en hoeveel tijd ze op welke concurrenten eventueel nog moeten goedmaken. Zeker richting het einde van de Tour de France 2024 zal dit een grote rol spelen in de tactieken die door de verschillende ploegen uitgestippeld worden. In de laatste week van de Tour breekt steevast ook de strijd voor de podiumplaatsen en andere ereplaatsen los, in de schaduw van de strijd voor het geel.

Er zijn in de Tour de France 2024 niet enkel tijdsklassementen, maar ook klassementen op basis van punten. In de strijd om de groene puntentrui kunnen de spurters veel punten verdienen in de massasprints, maar ook in de tussensprints vallen punten te rapen. Hierdoor liggen er ook kansen voor de rappe mannen die een eind ver geraken in de lastigere ritten of zelfs bergritten om via een tussensprint een gouden zaak te doen. Ook het bergklassement is een klassement op basis van punten. De meeste punten voor de bolletjestrui liggen boven op de aankomsten bergop. Zo komen de beste renners uit het algemene klassement ook al snel in aanmerking, maar evengoed kunnen de betere klimmers onder de vroege vluchters een gooi doen naar de bergtrui.